2006. aasta Rajaleidjate aruanne

Avaldatud 13.12.2006

Eesti Rajaleidjate Selts alustas oma tegevust enam kui 10 aastat tagasi. Algusaastate järel toimus kiire areng nii liikmete arvu kasvu näol kui ka struktuurilises ja metoodika valdkonnas. Viimastel aastatel on aga areng aeglasem ning 2006. aasta jooksul vähenes liikmete arv märgatavalt võrreldes varasemate aastatega. Hetkel tegutseb Rajaleidjate Selts 9 Eesti linnas: Tallinn, Haapsalu, Pärnu, Viljandi, Rakvere, Põltsamaa, Tartu, Võru ja Valga. Liikmete arvu põhjusi analüüsides võib välja tuua kaks peamist: 1) rajaleidjate „põlvkonna” vahetus ehk üks osa rajaleidjaid on kasvanud suureks ning ei tegutse enam rajaleidjate seltsi liikmetena; 2) huvi vähenemine teismeliste hulgas.

Rajaleidjate koguarvuks 1. detsembri seisuga 2006 on 85, kellest 23 on askeldajaid ja 62 rajaleidjate astmesse kuuluvaid (protsentuaalset jaotust näitab Joonis 1). Lootustandev on eelkõige askeldajate arvu suurenemine, mis eelmise aastaga võrreldes on kasvanud 53%.

Rajaleidjate klassidesse jagunemise põhjal (Joonis 2) võib täheldada Rajaleidjate viimastesse klassidesse kuuluvate laste suurt arvu, mis tõstab päevakorda järelkasvu küsimuse.

Koosolekud
Rajaleidjate seltside koosolekud toimuvad erinevate plaanide alusel, mis on koostatud kohalikke olusid arvestades. Enamasti käiakse koos kaks korda kuus, harvem kord nädalas. Suuremates linnades on rajaleidjatel võimalus koguneda nii nädala sees kui ka nädalavahetustel, väikelinnades käiakse koos enamasti ainult pühapäeviti. Põhjuseks asjaolu, et väikelinnad hõlmavad ka maakondi, nii et paljud lapsed tulevad rajaleidjate tundi väga kaugelt ning seetõttu ei ole võimalik iganädalaselt kohtuda. Teatud rajaleidjate programmi kuuluvaid teemasid võetakse läbi ka laste piiblikoolis hingamispäeviti.

Tegevused
Rajaleidjate koosolekud on ülesehitatud traditsiooniliselt, lähtudes rajaleidjate klasside programmidest. Iga selts püüab siiski leida ka põnevaid eritegevusi, mis aitaksid nii laste huvi üleval hoida kui ka tutvustaksid rajaleidjaid ühiskonnale laiemalt. Enam on hakatud viima läbi ühisüritusi noorteosakonnaga, mille üheks põhjuseks võib olla ka endiste rajaleidjate siirdumine noorte hulka ning nende soov jätkuvalt teatud sidet hoida.

2006. aastal viidi erinevates Rajaleidjate Seltsides läbi järgnevaid üritusi:
 Rajaleidjate õppeaasta avaüritus
 Jõuluüritus: jõulupidu koos noortega; heategevusüritus
 Jumalateenistuse korraldamine
 Sõbrapidu
 Loodusmatkad ja väljasõidud loodusesse
 Spordivõistlused koos noortega
 Emadepäeva tähistamine
 Rajaleidjate õppeaasta pidulik lõpetamine
 Jalgsimatk

Suurüritused:
I Laagrid
2006. aastal oli kaks suuremat laagrit:
1) Eesti Rajaleidjate laager: RL 2006
Rajaleidjate Seltsi aasta suursündmuseks on suvel toimuv Eesti Liidu Rajaleidjate laager. Traditsiooniliselt on see juuli esimesel nädalal. Laagrist osavõtjate arv on viimastel aastatel olnud keskmiselt 100-130 inimest. Laagri kestvuseks on 6 päeva – esmaspäevast laupäevani. Tegevused jagunevad igal aastal kahte suuremasse gruppi: traditsioonilised – Piiblitund, orienteerumine, linnakute ehitamine, maastikumäng – ja erilised tegevused, mis sõltuvad kavast ning ka laagripaiga asukohast, mis on igal aastal erinev (vahetevahel kasutatakse ühte paika ka kaks aastat järjest).

2006. aasta Rajaleidjate laager toimus Vana-Koiolas. Tegemist oli kohaliku külakooli territooriumiga. Laagris osalejate hinnangul läks laager korda, kuid analüüsides toimunut tehti ka mitmeid järeldusi, millest lähtuvalt edaspidi tööd paremini korraldada. Erilist rõhku tuleb pöörata tööle teismelistega.

2) Trans-Euroopa Divisjoni Rajaleidjate laager – Camporee 2006, Taanis.
Taanis toimunud Camporee oli Eesti rajaleidjatele teine. Laagrisse sõitis 49 rajaleidjat üle terve Eesti. Osalejad jäid väga rahule nii korralduse kui tulemustega. Laagri märksõnadena võib välja tuua kaks tähtsündmust:
 Ühe Eesti rajaleidja ristimine (Kristiina Toome, Võrust)
 Esikoha saavutamine laagrimööbli ehitamise konkursil

Laager andis palju meeldivaid mälestusi, aga ka rohkelt uusi ideid kohalike laagrite korraldamiseks.

II Rajaleidjate Õpetajate Seminar
Rajaleidjate Õpetajate Seminar on traditsiooniline Rajaleidjate õpetajate õppepäev, mis 2006. aastal toimus 26. novembril. Seminaril osales 23 rajaleidjate juhendajat-õpetajat. Peamiste teemadena käsitleti:
 Ülevaade Rajaleidjate tööst kogudustes
 Uute materjalide tutvustus: Askeldajate klassid – Mesilane ja Meisterjuht (Master Guide)
 Rajaleidjatest internetis
 Camporee 2006 analüüs
 Rajaleidjate Liidu laager – RL 2007

Analüüs
2006. aastale olid püstitatud järgnevad eesmärgid:
 Rajaleidjate töö aktiivsuse tõstmine
 TED’i Rajaleidjate laager - Camporee 2006, Taanis
 Orienteerumise treeninglaager
 Uute juhendajate-õpetajate väljaõpe
 Askeldajate materjalide koostamine

Antud eesmärkidest saavutati neli: rajaleidjate töö on muutunud aktiivseks peamiselt askeldajate osas, kuid puudujääke on töös teismelistega; Camporee 2006 osalesime planeeritud suuruses grupiga; uusi juhendajaid ühines kahes koguduses; askeldajate materjalidest sai tõlgitud esimese klassi – Mesilase – materjalid ning lisaks uued Meisterjuhi ehk Master Guide´i osad. Järgmisse aastasse kandus edasi orineteerumise treeninglaagri organiseerimine, mis antud aastal jäi aja ja ressursi puudusel teostamata.

Üldiselt hinnates võib aasta lugeda kordaläinuks.

Karin Lukk
Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat