Miks nad lähevad? Kuidas neid tagasi võita?

Avaldatud 11.1.2018, autor Mervi Cederström, allikas Meie Aeg

Kui vaatame adventkoguduse hingamispäevakooli ja jumalateenistuste kohalkäimise statistikat – nii eestisisest kui ka üleilmset –, siis on selge, et arvuline erinevus liikmete arvu ja kohalkäijate osas on üsna suur. Mitte muidugi kõigis meie kogudustes, aga siiski nii paljudes kogudustes, et see oleks tõsiseks mure- ja mõttekohaks. Mõned selleteemalistest uuringutest on näidanud, et lausa 40% adventkoguduse nimekirjas olevatest liikmetest ei ole koguduses üldse aktiivsed, vaid on eemale jäänud. Miks inimesed puuduvad? Miks on inimesed, kes on kunagi Kristuse ja koguduse kasuks otsustanud, koguduse osadusest kõrvale jäänud?

On huvitav märkida, et enamik adventkogudusest eemale jäänud inimesi ei ole lahkunud selle pärast, et nad ei oleks enam adventkoguduse õpetusliku osaga nõus. Tegelikult on peamised põhjused, miks inimesed kogudusest eemale jäävad, hoopis sellised: konflikt, vastamata ootused, ühisosa puudumine ja võimetus suhestuda.

Konflikt. Enam kui pool mitteaktiivsetest koguduseliikmetest on lahkunud lahendamata jäänud konflikti tõttu pastori või teiste koguduseliikmetega, teoloogiliste eriarvamuste tõttu või vastuolu tõttu koguduse standardite ja juhistega. Konflikt tekitab ebamugavustunnet ja enamik inimestest tõmbub instinktiivselt eemale. Kui ei ole olnud ühtegi inimest, kes aidanuks konflikti lahendada ja pingeid maandada, tundub inimestele, et lihtsam on asi katki jätta ja hoida pingeväljast eemale.

Täitmata ootused. Vahel muutuvad liikmed loiuks, sest neil on tunne, et kogudus ignoreerib neid või ei toeta neid raske eluperioodi ajal piisavalt. Vahel inimesed ärrituvad, kui nad on end kogudusetööga läbi põletanud või kui nende tööd ei hinnata vääriliselt – ei ole piisavalt tunnustamist ja julgustust. Või siis loodavad inimesed kogudusest uusi sõpru leida, kuid olemasolevad grupid ei võta neid omaks. See tekitab väljajäämise tunde, mis viib kogudusest eemaldumiseni.

Ühisosa puudumine. Üksikema võib end abielupaaride seltskonnas kehvalt tunda, noor inimene võib vanematest inimestest koosneva koguduse juures võõraks jääda. Kui inimeste huvide ja elude vahel ei ole piisavalt kokkupuutepunkte, siis jääb inimese emotsionaalne side kogudusega nõrgaks.

Võimetus suhestuda. Mõni inimene ei sulandu seltskonda, ükskõik kuhu ta ka ei läheks. Sellistel inimestel on teiste inimestega üldiselt raske suhestuda ning nad ei suuda luua tähendusrikkaid suhteid.

Hingamispäevakooli käsiraamat toob välja rea praktilisi juhiseid ja nõuandeid, kuidas käituda, kui märkate kedagi kogudusest eemalduvat. Siinjuures tasub meeles pidada, et suurem osa lahkujaist ei kahtle piibellikes või adventkoguduse põhimõtetes ega vaja loengut sellel teemal, kui halvasti nad kogudusest eemaldudes on käitunud. Selle asemel tuleks neid avatud kõrvade ja südamega kuulata ning neid tagasi koguduse juurde kutsuda.

Ideid, kuidas eemale jäänud liikmeid tagasi võita

Hoolitsege selle eest, et hingamispäevakoolis märgitaks igal nädalal kohalkäijad üles. Need aruanded on esmaseks allikaks, mille põhjal eemale jäänud liikmed kindlaks teha.

Õppige pähe kõigi teie klassis käivate inimeste, nende abikaasa ja laste nimed. Hoolitsege selle eest, et te teate, millist tööd nad teevad ja millised on nende hobid ja ajaveetmisviisid.

Andke puuduvatele liikmetele põhjust teie klassi tagasi tulla. Hoolitsege selle eest, et õppetükitund on hästi ette valmistatud ja huvipakkuv.

Muutuge teiste vajaduste osas järjest tundlikumaks. Püüdke teada saada põhjus, miks on keegi otsustanud kogudusest eemale jääda. Otsige varjatud haigetsaamisi, mida võiksite ravida.

Kutsuge eemale jäänud koguduseliikmeid koguduse ühistele üritustele, nagu ühislõunatele, piknikutele või osadusõhtutele. Tihtipeale jäävad inimesed kogudusest kõrvale, sest nende vajadus osaduse järele ei saa rahuldatud või nad ei tunne grupikuuluvustunnet.

Kui teie klassis on inimesi, kes on saanud vastava väljaõppe, kaasake neid kadunud liikmeteni jõudmise teenistustöösse. Jagage neile kätte nende inimeste kontaktid, keda tuleks nädala sees külastada.

Iga eriline hingamispäevakooli programm ja koguduse ettevõtmine on võimalus helistada passiivsetele koguduseliikmetele, et neid toimuvaga kursis hoida. Pakkuge neile transpordi võimalust, kui see peaks nende jaoks takistuseks olema.

Saatke igale puuduvale koguduseliikmele uue kvartali alguses õppetükk. Või veelgi parem, viige see neile koju kätte!

Saatke neile koguduse infoleht või toimetage see neile koju. Hoidke eemale jäänud inimest koguduse tegemistega kursis.

Tehke kohalkäivate klassiliikmete seas üleskutse, et nad paneksid puuduvad liikmed oma isiklikku palvenimekirja. Palved suudavad ka suletud uste taha jõuda, nad suudavad sulatada külmi südameid.

Pidage puuduvaid inimesi õnnitluskaardiga meeles nii sünnipäeval, emadepäeval, isadepäeval, jõulude ajal kui ka muudel erilistel puhkudel.

Ärge andke kunagi alla! Inimesed ehitavad tihtipeale tõkkeid, et vältida haigetsaamist. Järjepidevus aitab need tõkked murda.

Näpunäiteid puuduvate koguduseliikmete külastamiseks

Palvetage iga päev puuduva koguduseliikme pärast. Palvetage eriliselt enne külastust, et Jumala inglid võiksid sinuga kaasa tulla ja et Püha Vaim kingiks sulle tarkust.

Püüdke eemale jäänud liikmest võimalikult palju teada saada: nimi, perekonnaliikmed, töökoht, vanus ja huvid.

Mõnel juhul on targem enne küllaminekut ette helistada. Tutvustage end konkreetse koguduse ja hingamispäevakooli klassi liikmena, kui see on sobilik.

Minge inimese juurde rõõmsa ja optimistliku meelestatusega. Olge hoolas selles osas, et oleksite soe, taktitundeline ja õrn.

Vestelge sõbralikult asjadest, mis neid huvitavad, näiteks perekonnast, hobidest ja tööst. Võite neilt küsida, millal nad esimest korda adventkirikusse tulid ja kuidas nad leidsid oma elus Kristuse.

Tooge oma hingamispäevakooli klassilt tervisi.

Mainige möödunud nädala õppetükist või jutlusest paari huvitavat mõtet.

Olge entusiastlikud heade asjade osas, mis on toimumas.

Kui seisate silmitsi inimese probleemi või mineviku haigetsaamisega, mis on seotud kogudusega, ärge vaielge, mõistke hukka ega kaitske kogudust. Ärge valige pooli. Laske neil end tühjaks rääkida ja väljendage siirast kahetsust juhtunu osas. Öelge midagi stiilis: „Mul on kahju juhtunust kuulda. Ma saan aru, miks te end halvasti tunnete. Tahaksin adventkoguduse nimel vabandada ja teie käes andestust paluda.”

Pakkuge eemale jäänud koguduseliikmele mõnd sobilikku materjali, head raamatut, ajakirja, videot või jutluse salvestist.

Kutsuge teda tagasi koguduse juurde. Kui te ei tunne külastatavat eriti hästi, siis oleks võib-olla targem selle kutsega kolmanda või neljanda külastuseni oodata.

Kinnitage eemale jäänud liikmele, et teie hingamispäevakooli klassi liikmed palvetavad tema eest.

Ärge jääge kauemaks kui umbes 20 minutiks. Lõpetage külastus palvega, nimetades palves nende pereliikmeid ja neid erilisi vajadusi, mida nad on vestluses maininud.

Võib-olla soovite seda inimest või perekonda enda juurde õhtusöögile või väikegruppi kutsuda.

Kinnitage talle, et tulete uuesti ja seejärel pidage oma lubadusest ka kinni.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat