Terve Elu keskuses tutvustatakse rahvuskööke

Avaldatud 7.12.2017, autor Helis Rosin

Sellest sügisest toimuvad Tallinnas Terve Elu keskuses misjonäride Delfred ja Hannah Onde eestvedamisel erinevate rahvusköökide kokakunsti tutvustavad päevad.

“Esmalt me tutvustame riiki, kust see toit pärit on. Näitame riiki tutvustavat lühivideot ja anname lühiülevaate selle riigi ajaloost, kultuurist, traditsioonidest ja loomulikult ka toidust. Oleme juba tutvunud erinevate toitudega, näiteks filipiini praetud riisi ja kreemja puuviljasalati ning argentiinapäraste pirukatega. Need kõik on väga maitsvad,” tegi Delfred Onde ettevõtmisest lühiülevaate. “Toiduvalmistamise ajal reklaamime ka Terve Elu keskuses toimuvaid üritusi ja tutvustame pakutavaid teenuseid,” lisas ta.

Huvi eri rahvuskööke tutvustavate päevade vastu on olnud suur. Esimesel korral septembris osales 27 inimest, novembris oli osalejate arv koos lastega 60. “See oli võimas. Kiidetud olgu Issand! Kuid osalejate arvu kasv ei olnud juhuslik. Mõned neist on püsikülastajad ja kirikuliikmed. Kuid paljud neist tulid läbi isikliku kutse, nad on meie sõbrad, kellega oleme kontakti saavutanud läbi raske töö, kui siia tulime. Oleme ettevõtmise alati ka  palves Jumala ette kandnud, et ta saadaks siia inimesi,” tõdes Delfred Onde.

Novembris toimunud rahvusköökide päeval tutvustas oma koduriigi toite lisaks Hannahile ja Delfredile ka Raquel S. Lukk. Ta tõdes, et ehkki mõned rahvustoidud on tema päritoluriigis teistsugused kui Eestis, siis väga suuri erinevusi ta ei taju. Argentiina köögi tutvustamiseks valmistas ta taimseid pirukaid ehk empanada’sid. “Nimetus tuleb tegusõnast empanar, mis tähendab pakkima või katma leiva sisse. Argentiinas tehakse neid pirukaid tavaliselt punasest lihast või kanast, ent mina tegin juurviljadest, et reklaamida tervislikke eluviise,” rääkis ta. Osalejate tagasisidena tõi ta asjaolu, et kõik pirukad söödi ära.

Seni on tutvustatud rahvuskööke tutvustaval päeval korraga 2-3 põnevat retsepti. Eelmisel korral tutvustati näiteks kahe riigi kööki – filipiini ja argentiina -, ent järgmisel korral on plaan tutvustada korraga juba kuut eri rahvuskööki. “Et tegemist on rahvusvahelise toidumessiga, siis meil kohvikus vaaritamist ei toimu. Nende kuue riigi esindajad on eelnevalt soolased ja magusad toidud valmis teinud ja toovad need Terve Elu keskusesse kaasa. Igal riigil tuleb oma koht, märgistame need vastava riigilipuga ja võib näha isegi erinevaid rahvariideid. Seega sündmus tuleb värvikas, lõbus ja maitsev, ” tutvustas Delfred jaanuaris toimuvat sündmust. Osalejad saavad valida, millist toitu nad soovivad maitsta, ent seekord pole see enam tasuta. “Hinnad on taskukohased ja kliendisõbralikud, arveldamine toimub ainult müntidega,” lubas Delfred Onde.

Ühist kohapeal kokkamist takistab juba ainuüksi asjaolu, kui osalejate arv on üsna suur. “Möödunud korral oli ka neid, kes tulid pärast esitlust täpsemaid juhiseid küsima ning neil oli võimalik käed ka valgeks teha. Sellest hoolimata tahame iga kord tagada selle, et valmistame toitu ka külaliste silme ees,” rääkis Onde.

Delfred ja Hannah on saanud osalejatelt erinevat tagasisidet, näiteks: “Ma ei teadnud, et siin on tervisekeskus, kuni ma tulin siia toidu esitlusele.”, “See oli väga tore, mulle meeldis. Ma tahan siia tagasi tulla”, “Millal järgmine kogunemine on? Ma ei jõua seda juba ära oodata! See toit oli tõeliselt maitsev!” Üks ema läks aga Hannah’ga rääkima, kui peaaegu kõik teised olid lahkunud. Ta soovis, et Hannah palvetaks tema eest privaatselt, aga kuna oli nii palju inimesi olnud, siis polnud tal varem olnud võimalust seda soovi esitada. “Kusjuures tema tütar käib igal nädalal poes, et Hannah’ga juttu rääkida,” tõi Delfred Onde näiteid.

“Seetõttu see ongi meil siin mõjukeskus. Meil on siin toitude degustreerimised, nõustamised, teraapiad, massaažid, kasutatud asjade butiik ja mitmed programmid, kogunemised ja tegevused. Me loodame ja palvetame, et nende kaudu saaksime tuua inimesi Jeesusele lähemale. Iga kord, kui nad tulevad, astuvad nad ühe sammu edasi, et lähemalt tundma õppida meie Päästjat,” selgitas Onde ettevõtmise eesmärki.

Järgmine rahvusköökide kokakunsti tutvustav päev toimub jaanuaris. Lisainfo Terve Elu keskuse Facebookist.


Katkend globaalmisjoni artiklist

“Linnakeskuste mõju”

Rohkem kui 100 aastat tagasi rääkis Ellen White kirikujuhtidele, et kogudus on suurlinnu eiranud. Ta oli märganud, et linnades on teatud klass inimesi, kelleni avalike kogunemiste kaudu ei jõua. Ta toetas terviklike keskuste rajamist, kutsudes neid mõjukeskusteks, mis ühendaksid kogudust kogukonnaga.

Need keskused pakuvad suurel hulgal erinevaid tegevusi, näiteks elustiili koolitused, ravitoad, raamatupoed, lugemistoad, restoranid, kirjandusevangelism, loengud, väikegrupid, toidu valmistamise töötoad jm. Tegevused varieeruvad igas keskuses vastavalt kohaliku kogukonna vajadustele.

Mõjukeskused järgivad Jeesuse terviklikku teenistust. Ellen White ütles: “Läbi sotsiaalsete suhete saab kristlus ühendust maailmaga.” Need keskused hõlbustavad kontaktide loomist.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat