„Põgenemine Jumala juurde“ Viinis

Avaldatud 5.12.2006, autor Leonora Nõmmik, allikas Meie Aeg

3.-5. novembrini toimus Austrias Viini adventkoguduse majas seminar „Flucht zu Gott“ – Põgenemine Jumala juurde, mille viisid läbi samanimelise raamatu autorid Jim ja Sally Hohnberger.

Loodetavasti on see raamat olnud õnnistuseks ka paljudele Eesti lugejatele. Minu jaoks isiklikult oli see parim minu kätte sattunud praktilisest kristlusest rääkiv teos, olles vastuseks viimaste aastate otsingutele. Sest kuigi usklikud vanemad kasvatasid mind kindlate adventpõhimõtete järgi, ei piisanud sellest, muutmaks religiooni praktiliseks, elu muutvaks ja uuendavaks väeks. Mäletan end juba lapsepõlves mõtisklemas Esimese Moosese 5. peatükis kirjutatud lühikesest aruandest Eenoki kohta: „Eenok kõndis Jumalaga ja siis ei olnud teda enam, sest Jumal võttis ta ära!“

Kuidas see küll praktiliselt võis välja näha? Mida tähendab kõndida Jumalaga iga päev, igal hetkel? Missugune on minu suhe Jumalaga? Kes Ta tegelikult minu jaoks on? Need küsimused hakkasid mind viimastel aastatel tõsiselt vaevama. Miks ma kogu aeg eksin, miks ma teen seda, mida ma ei taha? Tean, et see ei ole õige, aga ikka teen?
Jumalal jätkus pikki-pikki aastaid kannatust ja suurt armastust, et oodata Leonora Nõmmiku järele, lastes tal toimida omatahtsi: läbi minna paljudest eksimustest, katsumustest, pettumustest, peaga vastu seina jooksmistest ja pisaratest.

Oma otsingute teel lugesin läbi paraja kõrgusega virna raamatuid ja mõistsin, et on võimalik ja mitte ainult võimalik, vaid eluliselt hädavajalik omada Jumalaga igahetkelist alistumise ja sõltuvussuhet. Pärast 2005. aasta kevadpidustusi leidsin, et vastused minu „kuidas?“ küsimustele on olemas just raamatus „Põgenemine Jumala juurde“.

Soovides tänapäeva „Eenokist“, tema elust ja tegemistest rohkem teada saada, sain koduleheküljelt https://www.empoweredlivingministries.org/Secure.htm kõige muu hulgas infot, et Sally ja Jim tulevad 2006. aasta novembri alguses Euroopasse. Tundsin kohe, et ka mina tahan seal olla! Kutsusin kaasa tütre Merilini ja nii veetsimegi kolm fantastilist päeva Viinis.

Seda, mida me seal nägime, kuulsime ja tundsime, võib lühidalt kokku võtta sõnadega: Püha Vaimu vaikne ja sügavalt liigutav kohalolu, mis inspireeris, innustas ja pani südame igatsema samasugust lähedast, reaalselt toimivat suhet oma Looja, Lunastaja ja Parima Sõbra Jeesusega, nagu oli Eenokil, Eelijal, Paulusel, nagu on Jimil ja Sallyl. Sest ilma Jumalata ei ole elul tõesti eesmärki ja ilma eesmärgita ei ole elul mõtet.

Üle 300 istekohaga kirik oli alates reede õhtust pilgeni täis, nii et rahvas istus ka trepiastmetel ja lisatoolidel. Kedagi ei jätnud ükskõikseks ka Jimi ja Sally omavaheline lähedus, mis 32 abieluaasta järel jätkuvalt „sädemeid“ pildus. Samuti oli ootamatult tore kohata Viini kirikus veel kolmandatki eestlast – Kärti! Praegu aga ootan pikisilmi postisaadetist kõigel kolmel päeval toimunud koosolekute videosalvestusega, et seda kõikide soovijatega jagada.

Hea lugeja! Võib-olla sarnaned sa paljuski minuga, omades usutunnistust ja -veendumusi, kuid oled täiesti jõuetu kontrollima oma emotsioone, ihasid, harjumusi, valikuid… Kahjuks pole keegi meist kristlane vaid oma teadmiste tõttu. Kristlus hõlmab palju enamat – meie igapäevast käitumist ja iseloomu. Tegelikult saame kristlaseks alles siis, kui sõltume täielikult Jumalast. Veelgi enam: siis, kui meie mõtted on allutatud Kristuse kontrolli alla, sest just mõtetest saavadki alguse kiusatused ja mõtted ning tunded kujundavadki lõppkokkuvõttes meie iseloomu.

Alistumise kogemus on raske, sest EGO peab surema. Kuid see on ainus tee rahu ja rõõmuni. Siis ei jää evangeelium tühipaljasteks sõnadeks, vaid täidab oma tegeliku eesmärgi, tuues esile muudatused sinu elus.
"Usu läbi võeti ära Eenok, et ta surma ei näeks... Sest enne äravõttu oli ta juba saanud tunnistuse, et ta oli Jumalale meelepärane" (Hb 11:5). Kurjuse pärast hukkumisele määratud maailmas elas Eenok nii lähedases ühenduses Jumalaga, et Jumal ei lubanud tal surra. Selle prohveti jumalakartlik iseloom esindab pühadust, mille saavutavad Kristuse teise tuleku eel need, kes "on ära ostetud ilmamaalt" (Ilm 14:3). ( PP 89)

Sõber! Milline on sinu suhe Jumalaga? Kas mõtled taeva poole vaadates, et seal helesinistes kõrgustes elab sinu igapäevane Saatja, kes teab, hoolib ja huvitub kõikidest sinu elu pisidetailidest ja ilma kelleta ei kujuta sa oma elu ette? Kas Sinu elu toob naeratuse Jumala huultele? Kui tunned, et ei, siis täna on veel võimalus midagi muuta!

Jaga Facebookis
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat