Tallinnas kõlas Rein Kalmuse looming

Avaldatud 27.11.2017, autor Helis Rosin

25. novembri õhtul toimus Tallinna adventkirikus Rein Kalmuse autorikontsert. Esitusele tuli nii instrumentaal- kui ka vokaalmuusikat: oreliprelüüde võlus orelist välja autor ise, soololaule laulis Aita Kaaver, viiulisoolo mängis Raeli Florea ja koorilaulule esitas kammerkoor Ootus. Kõlas nii vanemaid ja tuttavamaid seadeid kui ka uuemat originaalloomingut.

Ettekannete vahel tutvustasid autorit ja tema muusikat Kristjan Kalmus, Rein Kalmus, Helerin Lehtla ning Mervi Kalmus, kes sidus autorikontserdi Eesti adventkoguduse 120. aastapäevaga ja kutsus igaüht kasutama kõiki oma oskusi koguduse heaks.

Kontserdijärgselt tõdes Rein Kalmus, et jäi muusikute esitustega rahule. „Mulle see kontsert meeldis. Õhkkond oli väga hea. Oli rõõm, et nii palju inimesi tuli kuulama. Saalis oli nii vanu sõpru ja tuttavaid kui ka uusi.“ Samuti oli ta väga rõõmus, et ka tema õpetajad Ene Üleoja ja Andres Uibo olid kohal. „Minu jaoks läks see õhtu korda,“ võttis ta esmased muljed kokku.

Kontserdijärgselt käisid paljud kuulajaist Rein Kalmust tänamas ja temaga mõtteid vahetamas. „See on selliste kohtumiste osa, et pärast on pikalt suhtlemist,“ tõdes ta.

Nimetatud autorikontsert oli Rein Kalmuse jaoks teine, esimene toimus üheksa aastat tagasi Tartus. „Tänavu tähistasime Eesti adventkiriku 120. aastapäeva, see oli sõna- ja misjonikeskne üritus, suurt kontserti ei olnud. Seetõttu saingi kevadel pakkumise teha autorikontsert. Andsin nõusoleku, kuna kogudus on mulle tähtis ja armas. Kui saan omalt poolt kuidagi kogudusetöös kaasa aidata ja seda rikastada, siis teen hea meelega,“ ütles ta.

Uudisloomingut võib kuulda ka detsembris

Pastor Rein Kalmus tõdes, et heliloojana ta väga produktiivne ei ole. „On olnud aastaid, mil ma pole midagi kirjutanud. Käesoleval aastal olen avalikkuse ette toonud vähemalt neli muusikapala. Seda ei ole palju, sest need ei ole väga suured teosed.“ Käesoleval autorikontserdil kõlas esmaettekandena koorile kirjutatud jõululaul „Hõiska, taevas ja maa“, mille sõnade autor on Anne Vahtramäe. Tänavusest loomingust kõige kaalukamaks palaks peab Kalmus adventkoguduse 120. aastapäeva pidustusel ettekandele tulnud koorilaulu.

Lähinädalatel võib Rein Kalmuse loomingut kuulda veelgi nii Tallinnas kui ka Tartus. Nimelt toimub EELK Kirikumuusika Liidu jõululaulude noodi esitlus 3. detsembril Tallinna Jaani kirikus ja 10. detsembril Tartu Pauluse kirikus. Värske laulik sisaldab ka kolme Rein Kalmuse lugu. „Eelnevalt toimus üks jõululaulude konkurss, mida EELK Kirikumuusika Liit korraldas. Osalesin seal kahe asjaga ja tulin sealt ka kahe auhinnalise kohaga tagasi,“ selgitas ta. Nimetatud konkursi võitjaks pärjati seekord Evelin Kõrvits.

„Mind vahel sellised konkursid tiivustavad, armastan konkureerida ja võistelda,“ tunnistas Kalmus konkursside positiivset mõju heliloomele. „Kõige rohkem rõõmu toob see, kui looming, mida kirjutan, ka inimestele korda läheb. Kirikumuusika puhul on oluline ka see, et Jumal saaks austatud, sest kõik hea tuleb Jumalalt. Kui see toob Jumalale au, siis see on ka põhjus, miks Jumal selle anni on andnud,“ tõdes ta.

Käesolevat autorikontserti saab peagi järelvaadata ka adventkoguduse kodulehelt videote alt.

Jaga Facebookis
Vaata seotud teemal
Loe seotud teemal
Veel samalt autorilt
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat