Südamel on kõrvad

Avaldatud 3.11.2017, autor Kathryn Lay, allikas Meie Aeg

Oskus teisi tõeliselt kuulata on kunst. Meil kõigil on kiire ning tihtipeale on meie tähelepanu hajunud, nii et me ei kuula enda ümber olevaid inimesi kogu südamega. Mida inimesed päriselt ütlevad? Me suudame sõnade taha peidetud tundeid avastada vaid siis, kui me suuname kogu tähelepanu kuulamisse.

Mõelgem neile kuuele asjale, mis räägivad kuulavast südamest.

1. Kuulav süda peatub ja kuulab.

See võib tähendada, et sa jätad oma tegevuse katki ja pöörad täit tähelepanu inimesele, kes sinuga parasjagu räägib. Vaata talle silma ja korda seda, mida ta on just sulle öelnud. Keskendu sellele, mida ta ütleb, aga veelgi enam, keskendu sellele, mida ta oma sõnadega tõeliselt mõtleb. Kui inimesed tahtsid Jeesusega rääkida, koondas Ta neile kogu oma tähelepanu. Ta ei öelnud, et nad peaksid hiljem tagasi tulema, kui rahvahulk on väiksem või kui Tal ei ole enam kõht tühi.

Mu tütar on õhinal ja kirglik, kui asi puudutab tema elu. Kui ta elus toimub midagi olulist – mingi plaan, küsimus, miski, mille üle ta tahab arutleda –, siis ta tahab minuga kohe ja sealsamas rääkida. Ma ei saa alati oma tegemisi pooleli jätta, talle otsa vaadata ja teda aktiivselt kuulata, aga olen leidnud palju rõõmu hetkedest, mil ma olen saanud neid asju teha.

2. Kuulav süda ei mõista kohut.

Inimesed, kellel on mõni piinlikkust tekitav või traumaatiline probleem, võivad peljata inimestega rääkimist. Kui inimene, kellele nad end avavad, reageerib öeldule hukkamõistvalt või ehmatusega, keeravad inimesed end lukku.

Kui mu abikaasa kaotas viie aasta jooksul juba kolmanda töökoha, sest firmad panid uksi kinni ja koondasid oma töötajaid, siis mõned meie sõbrad ja pereliikmed vangutasid pead ning arutlesid valju häälega Jumala karistuse põhjuste üle. Nende reaktsioon tegi meile palju rohkem haiget kui mured töökohtadega. Selle asemel et näha olukorras suurte firmade kehva tegutsemisplaani või suuremat plaani meie elu jaoks, soovitasid nad Richardil vähemaga leppida. Nad ei tahtnud kuulda tema hirmudest, pettumusest ja vajadustest. Samas oli teisi, kes kuulasid meid ära, palvetasid meiega ja tuletasid meile meelde, et Jumalal on midagi paremat varuks. Ja Tal oligi. Mu abikaasa lahkus ärimaailmast, hakkas taas kord õpetajaks ja nii on ta olnud austatud ja armastatud õpetaja viimased 13 aastat.

3. Kuulav süda on empaatiavõimeline.

Empaatiat defineeritakse kui „teise inimese tunnete, mõtete ja kogemuste mõistmist ja nendega arvestamist“. Piibel selgitab seda niisuguste sõnadega: „Rõõmustage ühes rõõmustajatega, nutke nutjatega.“

Meil kõigil on vaja kedagi, kes meiega oma empaatiat jagab, kui meil on raske. Ja me ootame kannatamatult, et leida oma ellu keegi, kes jagaks meiega meie rõõme ja kellel oleks nende üle sama hea meel kui enda kordaminekute üle. „Nii tore“või „Ah, kahju!“ ei ole see, mida inimene ootaks, kui ta jagab oma elu kõige põnevamaid seiku või kui ta räägib oma hirmust ja kahtlusest selle kohta, et tema abikaasal on armuafäär.

4. Kuulav süda väldib klišeesid.

„Ära muretse, kõik saab korda!“„Küll aeg parandab.“„Kui su usk oleks tugevam, siis sellisied asju ei juhtuks.“ Sellised väljaütlemised ei leevenda kellegi valu. Sellised stampvastused kuluvad ruttu ega paku kaastunnet.

Pärast seda, kui olime viis aastat lapsesaamise pärast palvetanud, öeldi mulle, et ootan last, siis ei läinud palju aega, enne kui me jagasime abikaasaga oma häid uudiseid kõigi oma tuttavatega. Kuus nädalat hiljem, kui arstid avastasid, et ma olin eksinud ja et tegemist oli olnud emotsioonidest tingitud valerasedusega, ka siis jagasime oma valusat uudist pere ja sõpradega. Need, kes olid läbi elanud raseduse katkemise, aitasid meid leinast üle saada. Nad kuulasid, teades, et ükski sõna ei suuda olukorda paremaks muuta. Teinekord on kuulav süda vaikiv süda.

Kuulav süda võtab aega, et jagada lohutavaid sõnu individuaalselt ja vastavalt olukorrale. Ole aus. Võib-olla on sul tarvis aega, et mõelda nende asjade peale, mida teine inimene sulle räägib. Võib-olla ei ole sul ühtegi lahendust, aga sul on õlg, mida nutmiseks pakkuda. Vahel ei olegi kohest vastust, on ainult kohene armastus.

5. Kuulav süda laseb pisaratel voolata.

Kuulav süda ei karda pisaraid. Kui mu sõbra isa kaotas lahingu Alzheimeri tõve vastu, ei osanud ma mitte midagi muud teha kui lasta tal nutta. Ma ei püüdnud seda takistada. Ma ei käitunud nii, nagu oleks tema nutmine pannud mind piinlikkust tundma või oleks see mind ärritanud. Ma ei püüdnud asja ka pisemaks teha. Tal oli lihtsalt vaja, et ma oleksin seal ning oleksin valmis kuulama, kui ta oli valmis oma valust rääkima.

6. Kuulav süda jätab meelde.

Ma olen tihtipeale üllatunud, kui inimesed küsivad mingi situatsiooni lahenduse kohta, millest ma olin neile nädalaid varem rääkinud. See näitab, et nad hoolisid piisavalt, et kuulata, et meeles pidada ja et asja vastu huvi tunda.

Tihtipeale olen süüdi selles, et ma unustan selle, mida inimesed on mulle rääkinud. Näiteks on keegi mulle ütelnud, et ta läheb oma günekoloogi juurde kontrolli. Kui ma ei kuula tähelepanelikult, siis mul ei tule see meelde, enne kui ta ise tuletab seda mulle meelde, öeldes, et proovid olid negatiivsed ja tal ei ole kasvajat. Kui ma oleksin tähele pannud seda, mida ta ennist ütles ja kuidas ta seda ütles, siis ma oleksin saanud aru, et mu sõber on hirmunud ja et ta püüab mulle öelda midagi olulist. Ma oleksin saanud teda toetada. Kuulava südame kasvatamine on viis, kuidas me saame oma kalleid teenida. Südamel on kõrvu vaja.

Jaga Facebookis
Veel samast rubriigist
Rubriigid
RSS
Veel huvitavat